Priprema zimnice zahtijeva puno vremena i truda, ali sav taj posao dobije smisao kada dojurimo umorni s posla i dovoljno je da samo otvorimo staklenku ciganskog graha,ispečemo nekoliko jaja – i ručak je tu!
Raznovrsno povrće, mladi grah i malo volje je sve što trebate za pripremu ovog ukusnog obroka koji može stajati na policama vaše smočnice cijelu zimu.
Ciganski grah
Sastojci
- 6 kg mladog graha
- 4 kg rog paprike
- 4 kg paradajza
- 4 glavice češnjaka
- 8 glavica luka
- 350 ml octa
- 1 l ulja
- 2 vezice nasjeckanog peršina
- 300 g šećera
- 200 g soli
- 2 konzervansa
- 4 ljuta feferona prema ukusu
Upute
- Mladi grah stavite u veliku posudu i skuhajte ga do kraja te ocijedite vodu i ostavite sa strane.
- Na ulju prvo dinstati luk i kad omekša dodajte mu papriku izrezanu na rezance, ali pazite da ostanu kraći jer tako bolje kasnije izgleda.
- Paradajzu ogulite kožicu i narežite ga te dodajte i njega u smjesu.
- Sve skupa dinstajte dok se ne zgusne tj. dok ne nestane većina vode.
- Pošto cijeli postupak traje dosta dugo, a ne znate koliko će vam tekućine biti potrebno kada umiješate grah ja polako odvajam suvišnu tekućinu tijekom dinstanja u jednu posudu.
- Kada je povrće omekšalo dodajte mu grah i dobro promiješajte.Sada dodajete začine i ostatak sastojaka tj. sol, narezani češnjak, peršin, ocat, šećer, konzervans i ljute feferone.
- Morate sami ocijeniti da li je sve skupa malo suho i dodati one tekućine koju ste tijekom dinstanja povrća odvojili. Uglavnom je potrebno dodati tekućine, ali to sve ovisi o vašem ukusu.
- Bitno je da se salata od graha fino zgusnula i svakako probajte treba li joj dodati još nešto od začina. Računajte na to da će se sve još malo zgusnuti kada se ohladi!
- Grah punite u čiste staklene flašice dok je još vruće i sve flašice dobro utoplite nekom starom tkaninom da se polako hladi.
Dobar tek i uživajte!
Ostavi komentar