Ajvar

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on reddit
Ajvar

Pripremanje zimnice ne može proći bez ajvara koji je mojoj obitelji na prvom mjestu. Ovaj tradicionalni ukusni namaz je omiljeni dodatak svim jelima, a napravljen je prema provjerenom starom receptu koji koristim već godinama. Najteže je pronaći vrhunsku papriku i patlidžan koji su najbitniji za konačnu kvalitetu ajvara. Varaždinska rog paprika se pokazala jako dobrom, mada na Zelenoj tržnici možete takođe kupiti predivnu papriku.
Postoji mnogo priča o najboljem ajvaru, postoji mnogo savršenih recepata, ali meni je moj najdraži!
U potrazi za jednostavnošću i zbog velikih količina povrća papriku ne pečem nego je kuham. Ajvar pripremljen na taj način puno je laganiji i nema onu masnoću kao kada se peku paprike. Naravno, nema dobrog ajvara bez velikog truda, pa mi u pripremi pomaže cijela obitelj tako da je to i prilika da se nađemo svi na okupu i uživamo u druženju! Pošto je ajvar važan sastojak naših omiljenih jela poput graha, raznih rolada, rižota…svatko ima barem jedan razlog da sudjeluje u njegovoj pripremi.
Recept je provjeren, ajvar ukusan, pa ako vam se sviđa i vi stignete napraviti nekoliko probnih staklenki!

Ajvar

Sastojci

  • 70 kg rog paprike
  • 20 kg patlidžana

Za kuhanje povrća

  • 35 l vode
  • 460 ml esenca octene kiseline nabaviti u poljoprivrednoj apoteci
  • 2.3 l ulja
  • 2.2 kg soli
  • 1.8 kg šećera
  • papar u zrnu

Za pečenje

  • 8.8 l suncokretovog ulja

Upute

  • Operite papriku i očistite je od koštica te narežite na polovice.
  • Patlidžan ogulite i narežite na kolutove.
  • Povrće sada treba kratko prokuhati u otopini vode i začina oko 15 minuta da samo lagano omekša. Pošto se radi o velikoj količini povrća kuham ga u velikom kotlu.
  • U vodu pomiješajte začine,malo ih miješajte dok se ne rastope i ne zakuha voda.
  • Dio po dio povrća kuhajte po 15 minuta i vadite u veliku posudu gdje će se hladiti do drugog dana.
  • Drugi dan kada se povrće ohladilo morate ga samljeti, a nekoliko ljutih feferona sameljite i posebno odvojite.
  • U kotao stavite grijati 8.8 litara suncokretovog ulja, ali pažljivo, pazite da vam ne izgori ulje.
  • Povrće koje ste samljeli istresite na vruće ulje i dobro miješajte da vam se ne prihvati za dno. Konstantno miješanje je potrebno da ne zagori.
  • Obično ga pečem oko 2 sata, ali sve ovisi o paprici, patlidžanu, jačini vatre... 
  • Sada možete dodati ljute feferone, svatko prema vlastitom ukusu.
  • Kada ocijenite da se dovoljno zgusnulo, maknite ga s vatre i odmah punite u čiste staklenke.
  • Od ove količine ispadne oko 70-tak staklenki koje složimo i zamotamo nekom tkaninom da se postepeno hlade.

Dobar tek i uživajte!

Ajvar

Ostavi komentar

Ostavi komentar

avatar
Ocjena komentara




O meni

Zovem se Lidija i upravo ja se krijem iza bloga Gurmanka kojeg sam pokrenula 2015. godine. Glavni “krivci” za njegovo postojanje su moje kćeri na čiji nagovor sam i počela svoju slatku priču… Više

Nove objave

Pratite me

Instagram

Posljednje objave

Semifreddo s preljevom od jagoda
Cheesecake s borovnicama 3
Pogača list s kulenom