Go Back
Printaj
Fotografija recepta
Isprintaj recept
Kolač od lješnjaka
Priprema
1
hr
Ukupno vrijeme
1
hr
Equipment
Lim za pečenje 30x40 cm
Sastojci
Biskvit
10
kom
bjelanjaka
300
g
šećera
400
g
prženih i mljevenih lješnjaka
4
žlice
oštrog brašna
Krema
500
ml
mlijeka
9
žlica
šećera
8
žumanjaka
1
vrećica
vanilin šećera
2
žlice
oštrog brašna
500
ml
slatkog vrhnja
1
vrećica
želatine
Upute
Biskvit
Dva velika lima za pečenje od pećnice obložite papirom za pečenje i lagano premažite s uljem.
Izradite čvrsti snijeg od bjelanjaka pa im dodajte žlicu po žlicu šećera.
Na samom kraju rukom umiješajte lješnjake i brašno.
Smjesu izlijte u dva lima za pečenje i pecite na 170°C oko 15 minuta dok ne postanu zlatne boje.
Kada se biskviti ohlade prerežite svaki na pola tako da dobijete 4 komada biskvita.
Krema
Stavite kuhati 400 ml mlijeka, a želatinu namočite u hladnoj vodi prema uputstvu dok ne nabubri.
Žumanjke i šećer dobro izradite mikserom te smjesi dodajte brašno i ostatak mlijeka.
Kada mlijeko zakuha umiješajte ga žumanjcima i dobro promiješajte te vratite smjesu na laganu vatru.
Kuhajte smjesu nekih 10-tak minuta dok ne postane gusta, prekrijte je prozirnom folijom i ostavite da se ohladi.
Od slatkog vrhnja izradite šlag, a želatinu otopite na laganoj vatri.
Kada se krema ohladi umiješajte joj šlag i na kraju želatinu.
Kremu podijelite na 4 dijela i premažite naizmjence preko biskvita, a po vrhu kolača možete po želji posipati lješnjake.
Dobro ohladite kolač i servirajte ga narezanog na šnite.