250gpraline paste- količina koju dobijete od praline paste 1
200mlmlijeka
5gželatine
Mousse od lješnjaka
praline pasta 2
400mlslatkog vrhnja
80mlmlijeka
5gželatine
Upute
Dacquoise biskvit
Krupno sameljite tostirane lješnjake.
Mikserom izradite čvrsti snijeg od bjelanjaka i šećera.
Na kraju rukom lagano umiješajte brašno i mljevene lješnjake te dobivenu smjesu izlijte u kalup za torte veličine 24 cm.
Biskvit pecite na 200°C nekih 15 minuta dok ne dobije lijepu boju te ga ostavite da se ohladi.
Praline pasta
Obje paste radite tako da prvo od navedenih sastojaka napravite karamel kojem umiješajte tostirane lješnjake i brzo ih istresite na papir za pečenje te ostavite da se stisnu i ohlade.
Kada se smjesa ohladi natrgajte je na komadiće i blendajte toliko dugo dok ne dobijete ljepljivu mekanu praline pastu koju ćete kasnije koristiti za izradu krema.
Žele krema od lješnjaka
Želatinu namočite u dvije žlice hladne vode i ostavite da nabubri.
Za to vrijeme ugrijte mlijeko i dodajte mu želatinu da se otopi.
Praline pastu pomiješajte s vrućim mlijekom i mješajte dok se smjesa lijepo ne poveže.
Dobivenu smjesu izlijte u kalup promjera 24 cm koji ste prethodno obložili prozirnom folijom i stavite u zamrzivač da se stisne.
Mousse krema od lješnjaka
Želatinu pomiješajte s dvije žlice hladne vode i ostavite da nabubri.
Mikserom izradite slatko vrhnje u šlag koji ne mora biti jako čvrst.
Ugrijte mlijeko i dodajte mu želatinu te miješajte dok se ne otopi.
Na kraju dodajte praline pastu i mješajte dok se smjesa lijepo ne poveže.
Dobivenu smjesu špatulom lagano umiješajte u šlag.
Postupak slaganja
Biskvit stavite na ukrasni pladanj i obložite prstenom za torte.
Preko biskvita izlijte malo mousse kreme te na nju stavite sloj žele kreme.
Sloj želea premažite s ostatkom mousse kreme i ostavite da se dobro ohladi i stisne u hladnjaku.
Tortu ukrasite prema želji, a ja sam ovaj put odabrala čokoladni ganache i ukrase od karamela.
Ganache sam napravila tako da sam pomiješala 200 ml slatkog vrhnja i 170 g čokolade, otopila te prelila preko ohlađene torte.