Go Back
Printaj
Fotografija recepta
Isprintaj recept
Kuhani paradajz
Broj serviranja:
40
staklenki
Equipment
Kotao
Sastojci
50
kg
paradajza
paradajz šljivar
2
kg
zelene paprike
1.5
kg
luka
330
g
soli
3
konzervansa
10
žlica
šećera
ovisi o zrelosti ili vrsti paradajza
Upute
Paradajz oprati, narezati na komade i posoliti te dobro promiješati.
Stisnuti i gnječiti rukama koliko je moguće te ostaviti da stoji preko noći.
Isti dan očistiti luk i papriku te skuhati i ostaviti u toj tekućini također do drugog dana.
Drugi dan pasirati paradajz, luk i papriku te sve pomiješati u velikom kotlu.
Sve skupa kuhajte dok se malo ne zgusne (ovu količinu sam kuhala oko 2 sata). Srećom, nije potrebno stalno miješati jer se ne lovi za dno posude.
Kada ste završili umiješajte konzervans i punite paradajz u čiste flaše dok je još vruć.
U svaku flašu nalijte na vrh malo ulja koje će čuvati paradajz od kvarenja.
Bitno je ostaviti flaše malo zamotane da ostanu tople i da se hlade polako (prekrijte ih nekom starom tkaninom).