Kolači s makom nisu baš često na mom repertoaru, ali kada sam vidjela ovu neobičnu tortu odmah sam je morala isprobati. Iako nisam baš neki ljubitelj maka moram vam priznati da sam ostala ugodno iznenađena njenim okusom. Tijesto joj je hrskavo i prhko, a glatka krema od maka će vas ugodno iznenaditi svojim okusom. Tako lijepa i aromatična torta mora pronaći mjesto i za vašim stolom, svakako je isprobajte.
Torta s makom
Priprema 30 minutes
Kuhanje / pečenje 40 minutes
Ukupno vrijeme 1 hour 10 minutes
Broj serviranja 12 kriški
Sastojci
Tijesto
- 300 g glatkog brašna
- 100 g šećera
- 200 g omekšalog maslaca
- jaje
- žlica vrhnja
- prstohvat soli
Nadjev
- 500 ml mlijeka
- 6 žumanjaka
- žlica brašna
- žlica gustina
- žlica arome vanilije
- 100 g šećera
- 200 g maka
Upute
Tijesto
- Zamijesite tijesto od navedenih sastojaka i ostavite da malo odmori u frižideru.
- Tijesto razvaljajte i njime obložite kalup za torte uključujući i stranice kalupa.
- ¼ tijesta odvojite za gornju koru torte, a možete ga napraviti poput mreže (kao ja), natrgati komadiće ili naribati tijesto krupnim ribežom.
Nadjev
- Ugrijte mlijeko, a mikserom izradite sve ostale sastojke.
- Malo vrućeg mlijeka dodajte izmiksanim sastojcima i promiješajte te sve skupa vratite u ostatak mlijeka.
- Kuhajte kremu dok se ne zgusne i na samom kraju dodajte mak, pa sve skupa lijepo promiješajte.
- Kuhanu kremu prelijte preko kore i stavite peći na 180°C oko 40 minuta dok lijepo ne porumeni.
- Kada je izvadite iz pećnice, posipajte je šećerom u prahu.
Dobar tek i uživajte!
Ostavi komentar