Danas vam darujem recept za ovu ukusnu i sočnu tortu koja je upravo savršen izbor da uz nju proslavite neke važne događaje ili da vam samo uljepša jedan dosadan kišni dan baš kao i meni!
Mousse torta od lješnjaka
Priprema 1 hour 30 minutes
Kuhanje / pečenje 15 minutes
Ukupno vrijeme 1 hour 45 minutes
Broj serviranja 16 kriški
Equipment
- Kalup za torte promjera 24 cm
Sastojci
Dacquoise biskvit
- 135 g bjelanjaka
- 100 g šećera
- prstohvat soli
- 85 g tostiranih lješnjaka
- 30 g brašna
Praline pasta 1
- 150 g tostiranih lješnjaka
- 100 g šećera
- 30 ml vode
- prstohvat soli
Praline pasta 2
- 100 g tostiranih lješnjaka
- 100 g šećera
- 30 ml vode
- prstohvat soli
Žele krema od lješnjaka
- 250 g praline paste - količina koju dobijete od praline paste 1
- 200 ml mlijeka
- 5 g želatine
Mousse od lješnjaka
- praline pasta 2
- 400 ml slatkog vrhnja
- 80 ml mlijeka
- 5 g želatine
Upute
Dacquoise biskvit
- Krupno sameljite tostirane lješnjake.
- Mikserom izradite čvrsti snijeg od bjelanjaka i šećera.
- Na kraju rukom lagano umiješajte brašno i mljevene lješnjake te dobivenu smjesu izlijte u kalup za torte veličine 24 cm.
- Biskvit pecite na 200°C nekih 15 minuta dok ne dobije lijepu boju te ga ostavite da se ohladi.
Praline pasta
- Obje paste radite tako da prvo od navedenih sastojaka napravite karamel kojem umiješajte tostirane lješnjake i brzo ih istresite na papir za pečenje te ostavite da se stisnu i ohlade.
- Kada se smjesa ohladi natrgajte je na komadiće i blendajte toliko dugo dok ne dobijete ljepljivu mekanu praline pastu koju ćete kasnije koristiti za izradu krema.
Žele krema od lješnjaka
- Želatinu namočite u dvije žlice hladne vode i ostavite da nabubri.
- Za to vrijeme ugrijte mlijeko i dodajte mu želatinu da se otopi.
- Praline pastu pomiješajte s vrućim mlijekom i mješajte dok se smjesa lijepo ne poveže.
- Dobivenu smjesu izlijte u kalup promjera 24 cm koji ste prethodno obložili prozirnom folijom i stavite u zamrzivač da se stisne.
Mousse krema od lješnjaka
- Želatinu pomiješajte s dvije žlice hladne vode i ostavite da nabubri.
- Mikserom izradite slatko vrhnje u šlag koji ne mora biti jako čvrst.
- Ugrijte mlijeko i dodajte mu želatinu te miješajte dok se ne otopi.
- Na kraju dodajte praline pastu i mješajte dok se smjesa lijepo ne poveže.
- Dobivenu smjesu špatulom lagano umiješajte u šlag.
Postupak slaganja
- Biskvit stavite na ukrasni pladanj i obložite prstenom za torte.
- Preko biskvita izlijte malo mousse kreme te na nju stavite sloj žele kreme.
- Sloj želea premažite s ostatkom mousse kreme i ostavite da se dobro ohladi i stisne u hladnjaku.
- Tortu ukrasite prema želji, a ja sam ovaj put odabrala čokoladni ganache i ukrase od karamela.
- Ganache sam napravila tako da sam pomiješala 200 ml slatkog vrhnja i 170 g čokolade, otopila te prelila preko ohlađene torte.
Dobar tek i uživajte!
Ostavi komentar