Moram vam priznati da je teško impresionirati i iznenaditi nekoga poput mene tko svakodnevno živi u svijetu slastica nečim novim, ali ovo… ovo je zaista posebna rapsodija okusa!
Tradicionalni Ruski medovik ili medeni kolač je sasvim slučajno postao malena savršena tortica koja je suvereno zauzela prijestolje u mojem malom kraljevstvu slastica!
Medena torta
Priprema 1 hour
Kuhanje / pečenje 50 minutes
Ukupno vrijeme 1 hour 50 minutes
Broj serviranja 12 kom
Sastojci
Tijesto
- 3 jaja
- žlica arome vanilije
- žličica sode bikarbone
- prstohvat soli
- 140 g šećera
- 120 g meda
- 110 g maslaca
- 500 g glatkog brašna
Krema
- 300 ml slatkog vrhnja
- 700 g mileram vrhnja
- 2 žlice meda
- 100 g šećera u prahu
- žlica arome vanilije
Upute
Tijesto
- Na laganoj vatri otopite maslac, šećer i med.
- Kada osjetite da je malo zamirisalo i potamnilo smjesi dodajte žličicu sode te sve brzo promiješajte i maknite s vatre.
- Jaja razmutite sa soli i vanilijom te polako miješajući ulijevajte u smjesu.
- Na kraju dodajte brašno i zamijesite glatko tijesto koje je još toplo, ali možete odmah krenuti s izradom kora.
- Tijesto podijelite na 8 komadića i svaki tanko razvaljajte na papiru za pečenje u krug promjera 22 cm.
- Pećnicu prethodno ugrijte na 180°C i svaku koru pecite 6-7 minuta dok ne dobije lijepu boju.
- Višak tijesta možete iskoristiti za ukrašavanje torte, pa ga ispecite na kraju, a možete ga i usitniti te s mrvicama tijesta ukrasiti tortu.
Krema
- Dobro mikserom izradite slatko vrhnje u čvrsti šlag.
- U drugoj posudi izmješajte kiselo vrhnje, med, šećer i aromu vanilije te lagano špatulom umiješajte dobiveni šlag.
- Svaku koru premažite sa 2 žlice kreme, a ostatak kreme iskoristite za premazivanje i ukrašavanje torte.
- Obavezno je ostavite preko noći u frižideru da medene kore upiju kremu i omekšaju.
Dobar tek i uživajte!
Ostavi komentar