Ukusni i sočni štrukli su tradicionalno jelo koje spremamo već dugi niz godina, a recept se prenosi s koljena na koljeno.
Svatko od nas ima neku malu tajnu za njihovu pripremu, a ja svoju dijelim s vama!
Zagorski štrukli
Priprema 1 hour
Kuhanje / pečenje 45 minutes
Ukupno vrijeme 1 hour 45 minutes
Sastojci
Tijesto
- 800 g glatkog brašna
- 10 g soli
- 400 ml vode
- 120 ml ulja
Nadjev
- 750 g svježeg sira
- 2 jaja
- 200 ml vrhnja
- soli po želji i malo bibera
Upute
Tijesto
- Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto, podijelite ga na dva dijela, stavite u nauljenu posudu i sa svih strana dobro premažite uljem te ostavite sat vremena da odstoji. Nakon toga ga pokrijte prozirnom folijom i ostavite preko noći u hladnjaku.
Nadjev
- Dobro promiješajte sve sastojke nadjeva i začinite prema vlastitom ukusu.
- Ako želite napraviti našu tradicionalnu bučnicu samo umiješajte u sir ½ kg naribanih i ocijeđenih buča.
- Prije valjanja tijesto izvadite iz hladnjaka da odstoji na sobnoj temperaturi nekih pola sata. Stol prekrijte stolnjakom i prvo valjkom razvucite malo tijesto te ga ostavite da malo odstoji, nekih desetak minuta. Polako krenite nauljenim prstima razvlačiti tijesto od sredine prema van.
- Tijesto je jako jako elastično i zaista se lako razvlači. Razvucite ga preko cijelog stola, a krajeve koji vise odrežite. Ako vam tijesto malo popuca uopće nije strašno jer se to neće kasnije ni primjetiti.
- Razvučenu koru poškropite s malo otopljenog maslaca (ulja) i rasporedite pola nadjeva po 1/3 tijesta i zarolajte pomoću stolnjaka u štrucu.
- Prerežite štrucu na pola, pa pomoću tanjurića narežite na manje komade te štrukle premjestite u namašćeni lim za pečenje. Od navedene količine (dva komada tijesta) vam ispadne veći lim za pečenje štrukla.
- Štrukle premažite s komadićima maslaca, pa pecite na 190*C oko 40 minuta, dok ne dobiju lijepu hrskavu koricu!
Original recept sam pronašla na ovom predivnom blogu Moja mala kuhinja kojeg i vama toplo preporučam da posjetite!
Dobar tek i uživajte!
Ostavi komentar