Torta koja nas je sve očarala svojim okusima, a za ovo slatko zadovoljstvo moramo zahvaliti našoj Ireni kreatorici maštovitog bloga Pregacha!
Torta od badema, vanilije i višanja
Priprema 1 hour 30 minutes
Ukupno vrijeme 1 hour 30 minutes
Broj serviranja 16 kriški
Sastojci
Kora
- 120 g glatkog brašna
- ½ vrećice praška za pecivo
- 4 žumanjka
- 80 g šećera
- 100 g maslaca
Meringa
- 4 bjelanjka
- 200 g šećera
- prstohvat soli
- 100 g bademovih listića
Krema od višanja
- 1 teglica kompota od višanja
- 60 g šećera
- 2 vrećice vanilin šećera
- 1 puding od vanilije
- 50 g maslaca
Krema od vanilije
- 700 ml mlijeka
- 150 g šećera
- vrećica vanilin šećera
- puding od vanilije
- 40 g gustina
- 3 jaja
- 100 g maslaca
- 200 ml slatkog vrhnja
Upute
Kora
- Od navedenih sastojaka zamijesite prhko tijesto i podijelite ga na dva dijela.
- Razvaljajte ga na papiru za pečenje u dva kruga promjera 24 cm i ostavite dok ne pripremite meringu.
Meringa
- Mikserom izradite bjelanjke i prstohvat soli u snijeg te mu postepeno dodajte šećer i miksajte dok ne dobijete čvrsti šaum.
- Premažite ga preko obje kore i posipajte listićima badema te pecite na 180°C oko 20 minuta dok ne poprimi zlatnu boju.
Krema od višanja
- Višnje iz kompota procijedite te odvojite 100 ml tekućine.
- Pola soka pomiješajte sa šećerima i višnjama te stavite kuhati, a u drugom dijelu razmutite puding kojeg ukuhajte u višnje kada tekućina proključa.
- Kuhajte sve dok se krema ne zgusne i u vruće umiješajte maslac.
- Kremu od višanja malo ohladite prije nanošenja na donju koru.
- Kada ste kore ohladili uzmite prsten za torte i njime obložite donju koru koja se proširila tijekom pečenja tako da je sada većeg promjera što je idealno ako vam je potrebna torta za veće društvo.
- Preko kore premažite kremu od višanja i ostavite da se hladi dok vi pripremite drugu kremu.
Krema od vanilije
- U posudu stavite kuhati 500 ml mlijeka zajedno sa šećerima, a ostatak mlijeka pomiješajte s jajima, pudingom i gustinom.
- Proključalom mlijeku dodajte smjesu s pudingom i miješajte kremu dok se ne zgusne te joj još vrućoj dodajte maslac.
- Prekrijte je prozirnom folijom i dobro ohladite. Ohlađenu kremu ponovo dobro izradite mikserom, a zatim joj dodajte lagano rukom tučeno slatko vrhnje.
- Kremu izlijte preko sloja od višanja, pokrijte drugom korom i ostavite da se torta dobro ohladi prije serviranja.
Dobar tek i uživajte!
Original recipe by: @Pregacha
Ostavi komentar