Torta od badema, vanilije i višanja

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on reddit

Torta koja nas je sve očarala svojim okusima, a za ovo slatko zadovoljstvo moramo zahvaliti našoj Ireni  kreatorici maštovitog bloga Pregacha!

Torta od badema, vanilije i višanja

Priprema 1 hour 30 minutes
Ukupno vrijeme 1 hour 30 minutes
Broj serviranja 16 kriški

Sastojci

Kora

  • 120 g glatkog brašna
  • ½ vrećice praška za pecivo
  • 4 žumanjka
  • 80 g šećera
  • 100 g maslaca

Meringa

  • 4 bjelanjka
  • 200 g šećera
  • prstohvat soli
  • 100 g bademovih listića

Krema od višanja

  • 1 teglica kompota od višanja
  • 60 g šećera
  • 2 vrećice vanilin šećera
  • 1 puding od vanilije
  • 50 g maslaca

Krema od vanilije

  • 700 ml mlijeka
  • 150 g šećera
  • vrećica vanilin šećera
  • puding od vanilije
  • 40 g gustina
  • 3 jaja
  • 100 g maslaca
  • 200 ml slatkog vrhnja

Upute

Kora

  • Od navedenih sastojaka zamijesite prhko tijesto i podijelite ga na dva dijela.
  • Razvaljajte ga na papiru za pečenje u dva kruga promjera 24 cm i ostavite dok ne pripremite meringu.

Meringa

  • Mikserom izradite bjelanjke i prstohvat soli u snijeg te mu postepeno dodajte šećer i miksajte dok ne dobijete čvrsti šaum.
  • Premažite ga preko obje kore i posipajte listićima badema te pecite na 180°C oko 20 minuta dok ne poprimi zlatnu boju.

Krema od višanja

  • Višnje iz kompota procijedite te odvojite 100 ml tekućine.
  • Pola soka pomiješajte sa šećerima i višnjama te stavite kuhati, a u drugom dijelu razmutite puding kojeg ukuhajte u višnje kada tekućina proključa.
  • Kuhajte sve dok se krema ne zgusne i u vruće umiješajte maslac.
  • Kremu od višanja malo ohladite prije nanošenja na donju koru.
  • Kada ste kore ohladili uzmite prsten za torte i njime obložite donju koru koja se proširila tijekom pečenja tako da je sada većeg promjera što je idealno ako vam je potrebna torta za veće društvo.
  • Preko kore premažite kremu od višanja i ostavite da se hladi dok vi pripremite drugu kremu.

Krema od vanilije

  • U posudu stavite kuhati 500 ml mlijeka zajedno sa šećerima, a ostatak mlijeka pomiješajte s jajima, pudingom i gustinom.
  • Proključalom mlijeku dodajte smjesu s pudingom i miješajte kremu dok se ne zgusne te joj još vrućoj dodajte maslac.
  • Prekrijte je prozirnom folijom i dobro ohladite. Ohlađenu kremu ponovo dobro izradite mikserom, a zatim joj dodajte lagano rukom tučeno slatko vrhnje.
  • Kremu izlijte preko sloja od višanja, pokrijte drugom korom i ostavite da se torta dobro ohladi prije serviranja.

Dobar tek i uživajte!

Original recipe by: @Pregacha

Ostavi komentar

Ostavi komentar

avatar
Ocjena komentara




O meni

Zovem se Lidija i upravo ja se krijem iza bloga Gurmanka kojeg sam pokrenula 2015. godine. Glavni “krivci” za njegovo postojanje su moje kćeri na čiji nagovor sam i počela svoju slatku priču… Više

Nove objave

Pratite me

Instagram

Posljednje objave

Semifreddo s preljevom od jagoda
Cheesecake s borovnicama 3
Pogača list s kulenom