Torta bijeli Egipat

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on reddit

Savršena torta, kremasta i ukusna, ali ja nikako da je pokušam napraviti. Zahvaljujući oduševljenju moje prijateljice Renate napravila sam je i ja na opće veselje mojih ukućana. Za svaku je preporuku i mislim da će svojim okusima oduševiti i vaše ukućane i prijatelje!

Torta bijeli Egipat

Priprema 1 hour 30 minutes
Ukupno vrijeme 1 hour 30 minutes
Broj serviranja 16 kriški

Equipment

  • Kalup za tortu 26-28 cm

Sastojci

Biskvit - napraviti 3.kom

  • 4 bjelanjka
  • prstohvat soli
  • 4 žlice šećera
  • 4 žlice grublje mljevenih lješnjaka
  • 1 žlica glatkog brašna

Žuta krema

  • 10 žlica šećera
  • 12 žumanjaka
  • 8 žlica gustina
  • vrećica vanilin šećera
  • 750 ml mlijeka
  • 100 g bijele čokolade
  • 80 g maslaca
  • 200 ml slatkog vrhnja

Bijela krema

  • 300 ml slatkog vrhnja
  • 50 g ABC sira

Upute

Biskvit

  • Četiri bjelanjka s prstohvatom soli izradite mikserom da se zapjeni te smjesi dodajte šećer i miksajte dok ne dobijete čvrsti snijeg.
  • Sada lagano rukom umiješajte lješnjake i brašno te istresite smjesu u podmazan kalup.
  • Biskvit pecite cca. 15 minuta na 190°C, izvadite i ohladite. Na ovaj način napravite 3 biskvita.

Žuta krema

  • Žumanjke, šećer, 200 ml mlijeka i gustin dobro izradite mikserom i ostavite sa strane dok ne zakuha ostatak mlijeka.
  • Sada vruće mlijeko ulijte prvo u smjesu žumanjaka i dobro promiješajte te sve ponovo ulijte u posudu i vratite na vatru te kuhajte dok se krema ne zgusne.
  • Ugasite vatru i kremi dodajte natrganu bijelu čokoladu i miješajte dok se čokolada ne otopi.
  • Kremu prekrijte s prozirnom folijom i ostavite da se ohladi.
  • Maslac posebno izradite mikserom kao i slatko vrhnje koje izradite u drugoj posudi u šlag.
  • Kada se krema ohladila prvo je izmiksajte te joj dodajte prvo maslac, a zatim na kraju rukom lagano umiješajte šlag.

Bijela krema

  • Izradite šlag od slatkog vrhnja i pomiješajte s ABC sirom.

Postupak slaganja

  • Obje kreme prvo podijelite na 3 dijela.
  • Biskvit obložite prstenom za torte i premažite prvo žutom kremom, pa bijelom kremom i posipajte nasjeckanim lješnjacima.
  • Na taj način napravite sva tri biskvita i tortu ukrasite prema vlastitoj želji.
  • Dobro je ohladite prije rezanja i serviranja, najbolje preko noći.

Dobar tek i uživajte!

Ostavi komentar

Ostavi komentar

avatar
Ocjena komentara




O meni

Zovem se Lidija i upravo ja se krijem iza bloga Gurmanka kojeg sam pokrenula 2015. godine. Glavni “krivci” za njegovo postojanje su moje kćeri na čiji nagovor sam i počela svoju slatku priču… Više

Nove objave

Pratite me

Instagram

Posljednje objave

Torta bijeli Egipat
Tart sa sirom i višnjama
Schwarzwald tortice