Večeras me pohode duhovi, ali oni dobri, nasmiješeni!
Donijeli su mi pregršt toplih uspomena i probudili nostalgiju u meni. Vidim poznata draga lica koja više nisu s nama, duboki bijeli snijeg i čujem hihot razdragane dječurlije. Stari štednjak svojim vatrenim plamenom obasjava cijelu sobu, a mi djeca nestrpljivo čekamo da baka izvadi iz pećnice vruće slasne salenjake!
Miris rastopljene vruće marmelade od marelica, hrskavo tijesto i oblaci šećera u prahu me odvode večeras upravo tamo u tu toplu kuhinju punu smijeha i sreće, tamo gdje je život bio jednostavan i običan,ali bogat duhom baš kao i kolači koje sam danas napravila!
Onaj tko je jednom probao salenjake zna o čemu govorim!
Neobično je kako te uvijek mirisi najsilovitije odvuku u prošlost!
R. Bachman
Salenjaci
Sastojci
- 1 kg glatkog brašna
- svježi kvasac
- jaje
- 2 žličice soli
- 4 žlice šećera
- 500 ml mlijeka
- 100 ml ulja
- 100 ml mineralne vode
- 300 g mljevenog sala
Upute
- Napravite kvas od kvasca, žlice šećera i 150 ml mlijeka.
- Kada se digne dodajte ga ostalim sastojcima i zamijesite glatko tijesto koje ostavite da se diže.
- Kada se tijesto diglo tanko ga razvaljajte u pravokutnik i premažite salom koje ste podijelili na tri dijela jer ćete tijesto tri puta premazivati.
- Kada ste ga prvi put premazali presložite ga 4 puta kao harmoniku i malo izlupajte valjkom za valjanje. Ostavite da stoji i svakih pola sata ponovite postupak.
- Zadnji put razvaljajte tijesto na centimetar debljine, razrežite na kvadratiće i punite ih marmeladom od marelica ili šljiva, koja vam je draža!
- Radite salenjake kao trokutiće, samo ih preklopite na pola ili kako god vi želite!
- Složite ih na lim za pečenje, premažite žumanjkom i ostavite da se malo dignu te pecite na 200°C dok ne dobiju lijepu zlatno smeđu boju!
- Možete ih uvaljati u šećer u prahu ili samo lagano posipati!
Dobar tek i uživajte!
Ostavi komentar