Sočan i ukusan kolač ukrašen bananama i gustom ljepljivom karamelom je svakako desert koji morate isprobati!
Preokrenuti karamel kolač s bananama
Priprema 30 minutes
Kuhanje / pečenje 45 minutes
Ukupno vrijeme 1 hour 15 minutes
Equipment
- Uski kalup za kruh
Sastojci
Karamel
- 100 g smeđeg ili običnog šećera
- 50 g maslaca
- 2 banane
Biskvit
- 200 g glatkog brašna
- ½ žličice praška za pecivo
- ½ žličice sode bikarbone
- ½ žličice soli
- 110 g maslaca
- 200 g šećera
- 2 jaja
- aroma vanilije
- 300 ml kiselog vrhnja
Upute
Karamel
- U posudi s debljim dnom na srednjoj vatri otopite šećer dok ne dobije lijepu jantarnu boju te dodajte kockice maslaca i miješajte karamel dok se sastojci ne povežu.
- Odmah ga prelijte preko dna vašeg kalupa koji ste odabrali za izradu ovog kolača.
- Banane narežite na kolutiće i njima obložite dno kalupa preko rastopljenog karamela.
Biskvit
- U jednoj posudi pomiješajte sve suhe sastojke.
- Maslac sobne temperature i šećer izradite dobro s mikserom te smjesi dodajte jedno po jedno jaje.
- Smjesi sada naizmjenično dodajte smjesu brašna sa suhim sastojcima i kiselog vrhnja te lagano miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
- Njome prelijte karamel i banane te pecite kolač oko 45 minuta na 190°C dok ne dobije lijepu zlatnu boju. Prije vađenja kolača napravite test sa čačkalicom koju gurnite u sredinu kolača i izvucite, čačkalica mora ostati suha.
- Pečeni kolač ostavite točno 5 minuta da se ohladi prije okretanja na ukrasni pladanj na kojem ćete ga servirati. Ako ga ranije preokrenete sve će se pretvoriti u neurednu kašu, a ako ostane predugo u kalupu karamel bi se mogao previše ohladiti i stvrdnuti te kolač ne bi htio izaći iz kalupa.
- Topli preokrenuti kolač možete servirati odmah, a fantastično ga je kombinirati uz čaj ili kavu!
Dobar tek i uživajte!
Ostavi komentar