Pinca je tradicionalan kolač koji je najljepši ukras našeg uskršnjeg stola, a ja sam pokušala napraviti malo moderniju verziju. Ovaj put nije samo okruglog oblika već je ispletena u pletenicu i punjena slatkim sirom, lješnjacima i brusnicama. Miris tople pince donijeti će u vaše domove duh tradicije i pravi blagdanski ugođaj!
Pinca - slatki uskršnji kruh
Priprema 40 minutes
Kuhanje / pečenje 55 minutes
Ukupno vrijeme 1 hour 35 minutes
Broj serviranja 16 kom
Equipment
- Kalup za torte promjera 24 cm
Sastojci
Tijesto
- 500 g glatkog brašna
- vrećica suhog kvasca
- 200 ml mlijeka
- 130 g maslaca
- ½ žličice soli
- 4 žumanjka
- 100 g šećera
- ½ naranče -sok i naribana kora
- žlica arome vanilije
Punjenje
- 100 g krem sira
- žlica šećera u prahu
- voće po izboru -brusnice, orasi, naranča,lješnjaci
Upute
Tijesto
- Napravite kvas od toplog mlijeka, žlice šećera i kvasca.
- Kada se digne dodajte ga ostalim sastojcima i zamijesite glatko mekano tijesto koje stavite dizati jedan sat u blago nauljenu posudu.
- Kada se tijesto diglo podijelite ga na 4 dijela.
- Jedan dio razvaljajte u krug i stavite na dno podmazanog kalupa za torte. Od ostatka tijesta ispletite pletenicu koju složite na razvučeno tijesto kružno uz rub kalupa.
- Sada se pinca opet diže oko sat vremena i spremna je za pećnicu. koju u međuvremenu ugrijte na 180°C.
- Ako želite možete pincu prije pečenja napuniti nadjevom od sira i suhog voća.
- Pomiješajte sve sastojke nadjeva i ulijte u sredinu pince pa stavite peći oko 40 minuta, zatim je prekrijte folijom i pecite još 15 minuta.
- Kada je pečena premažite je žlicom meda razmućenog u malo toplog mlijeka.
Dobar tek i uživajte!
Ostavi komentar