Prekrasna torta- kolač božanstvenog mirisa osvojila me već na prvi pogled, a o okusima je bespotrebno i raspravljati osobito kada znate da ovaj recept dolazi iz Majine kuhinje. Želim ga imati ovdje na svojem blogu jer ova slastica zaslužuje posebno mjesto i njome svakako upotpunite vaše posebne trenutke. Majini recepti su tako precizno i do sitnih detalja razrađeni da je s njima gotovo nemoguće pogriješiti, zato svratite na njezin blog Provereni recepti i potražite još mnogo raznovrsnih i ukusnih delicija!
Medovik
Priprema 1 hour 30 minutes
Kuhanje / pečenje 40 minutes
Ukupno vrijeme 2 hours 10 minutes
Sastojci
Medene kore
- 3 jaja
- 200 g šećera
- 3 žlice meda
- 180 g maslaca
- žličica sode bikarbone
- žličica začina za medenjake ili cimeta
- 500 g glatkog brašna
Nadjev
- 4 pakovanja Milerama od 400 g
- 370 g šećera
Za ukrašavanje
- 300 ml slatkog vrhnja
- okrajci medenih kora -po želji
Upute
Nadjev
- U velikoj posudi promiješajte mileram vrhnje i šećer ručno drvenom kuhačom i ostavite u frižideru te prije mazanja torte samo još jednom promiješajte.
Kore
- Na laganoj vatri otopite maslac, med i šećer te maknite s vatre i dodajte sodu i cimet.
- Vratite na laganu vatru i miješajte dok se ne stvori pjena i smjesa ne postane kremastija.
- Jaja izradite mikserom i dodajte postepeno u posudu s medom te dodajte brašno i miksajte dok ne dobijete glatko mekano tijesto.
- Tijesto podijelite na 6 dijelova i svaki dio stavite u vrećicu za zamrzavanje od 3 litre cca. 30x24 cm.
- Vrećice ostavite u frižideru oko 30 minuta da se smjesa za kore malo stisne.
- Izvadite jednu po jednu i prstima rasporedite smjesu pritiskajući je, a zatim si pomozite s valjkom za tijesto i popunite vrećicu tako da dobijete list tijesta veličine vrećice.
- Ponovo stavite kore u frižider da očvrsnu.
- Za to vrijeme vi pripremite 6 listova papira za pečenje i ugrijte pećnicu na 180°C.
- Koru u vrećici odrežite uz rub skalperom na dvije strane. Odvojite vrećicu i pokrijte koru papirom za pečenje te je preokrenite na lim za pečenje i odvojite ostatak plastične vrećice.
- Kore pecite oko 7 minuta dok ne porumene.
- Ako želite tortu uskog oblika kao što je moja još tople pečene kore dok su mekane razrežite po sredini skalperom tako da dobijete 12 uskih kora.
- Kada se kore ohlade premažite ih nadjevom od vrhnja i šećera, zamotajte plastičnom folijom i ostavite preko noći u frižideru da omekšaju.
- Možete ih ukrasiti tučenim slatkim vrhnjem, mrvicama medenih kora ili već po vlastitoj želji.
- Servirajte je dobro ohlađenu!
Dobar tek i uživajte!
Original recipe by: Provereni recepti
Ostavi komentar