Ledeni vjetar je kolač kojeg voli većina nas, a osobito oni koji uživaju u spoju voćnih okusa i fine kreme od vanilije.
Ovaj recept od gospođe Sandre koristim već dugo vremena i zaista nije potrebno ništa mijenjati, napravite ga točno po njenim preciznim uputama i uspjeh neće izostati, a originalni recept možete pronaći na njenom blogu: https://recipeci.com/ledeni-vjetar/4561/
Ledeni vjetar
Priprema 30 minutes
Kuhanje / pečenje 1 hour
Ukupno vrijeme 1 hour 30 minutes
Equipment
- Veliki lim od pećnice
Sastojci
Beze kore
- 9 bjelanjaka
- 300 g šećera
- velika žlica jabučnog octa
Krema
- 9 žumanjaka
- 4 žlice šećera
- 3 vanilin šećera
- 4 žlice oštrog brašna
- žlica gustina
- 300 ml mlijeka
- maslac ili margarin
- 500 ml slatkog vrhnja
- 4 banane
- 4 kivija
- 500 g jagoda
- sok jednog limuna
Upute
Beze kore
- Bjelanjke istući u čvrsti snijeg, pa potom dodati i šećer i ocat te miksati dok ne bude čvrsto.
- Veliki lim od pećnice obložite papirom za pečenje i premažite uljem da se kore ne zalijepe te smjesu bjelanjaka ravnomjerno razmažite po limu.
- Beze kore pecite na 150°C točno sat vremena dok malo ne potamne.
- Pečenu koru odvojiti od papira i prerezati uzduž duže stranice na tri jednaka dijela.
Krema
- Žumanjke, šećer i vanilin šećer miksati dok ne posvjetle. Potom postepeno dodati brašno, gustin i mlijeko.Kuhati u loncu na pari oko 10-15 minuta.
- Kada se krema ohladi dodajte joj izrađeni maslac.
- Od slatkog vrhnja umutite šlag, a voće nasjeckajte na komadiće te banane poškropite limunovim sokom da ne potamne.
- Na pladanj slagati prvo jednu koru, trećinu žute kreme, kivi, šlag. Potom druga kora, druga trećina žute kreme, jagode pa šlag. I na kraju treća kora, ostatak žute kreme, banane i šlag.
- Kolač možete raditi i tako da radite sa dvije beze kore. U tom slučaju pomiješajte voće, npr. jagode i kivi, ili jednostavno izbacite jednu vrstu voća. U tom će slučaju kolač biti potpuno istog okusa, samo malo niži i možda prikladniji za rezanje na kocke.
- Kolač dobro rashladite prije serviranja.
mmm
Jako je ukusan!
Najfiniji ljetni kolač!
Ovako lijep komentar zaslužuje degustaciju!