Savršen ljetni desert prepun aroma voća, tako ukusan i sočan da ga morate voljeti!
Kolač od jagoda i sira
Priprema 40 minutes
Ukupno vrijeme 40 minutes
Broj serviranja 18 kriški
Equipment
- Lim za pečenje 30x40 cm
Sastojci
Biskvit
- 8 jaja
- 150 g šećera
- žlica arome vanilije
- 125 g glatkog brašna
- ½ žličice praška za pecivo
- prstohvat soli
- limun naribana korica
Džem od jagoda
- 500 g svježih ili smrznutih jagoda
- 80 g šećera
- 3 žlice limunovog soka
Krema
- 500 g Mascarpone sira
- 50 g šećera u prahu
- 400 ml slatkog vrhnja
- žlica arome vanilije
- limun naribana korica
Ukrašavanje
- 300 ml slatkog vrhnja
- svježe jagode
Upute
Džem od jagoda
- Džem možete napraviti dan ranije i dobro ohladiti prije nanošenja na biskvit.
- Na laganoj vatri ugrijte sve sastojke za džem i kuhajte oko 20 minuta dok se voće ne raspadne i džem ne zgusne.
Biskvit
- Odvojite bjelanjke od žumanjaka i dobro ih izradite u snijeg, dodajte 50g šećera i nastavite mutiti dok ne nastanu čvrsti vrhovi.
- Žumanjke i 150g šećera miksajte dok ne posvijetle, dodajte vaniliju i koricu limuna te sve skupa dobro izmiješajte.
- Zatim dodajte brašno, prašak za pecivo i sol te na samom kraju lagano rukom umiješajte snijeg od bjelanjaka.
- Dva lima 30x40 cm obložite papirom za pečenje te smjesu za biskvit podijelite na dva dijela.
- Pecite biskvite na 190°C oko 10 minuta dok ne dobiju lijepu boju. Izvadite ih i posipajte sa šećerom u prahu te preokrenite i odvojite od papira i ostavite da se ohlade.
Krema
- Izradite mascarpone, aromu vanilije, limunovu koricu i šećer u prahu dobro mikserom i u dobivenu smjesu ulijte slatko vrhnje ta miksajte dok ne dobijete čvrstu kremu.
Postupak slaganja
- Ohlađene biskvite prerežite na pola po kraćoj strani.
- Na ukrasni pladanj složite prvo jedan komad biskvita i premažite ga ⅓ džema te preko njega premažite ⅓ kreme.
- Sve prekrijte drugim komadom biskvita, premažite džemom... te nastavite slagati kolač prvobitnim redoslijedom i završite ga s biskvitom.
- Ostavite ga da se ohladi, obrežite nepravilne rubove i narežite na 12 jednakih komada koje ukrasite šlagom i svježim voćem.
Original recipe by: Home Cooking Adventure
Dobar tek i uživajte!
Ostavi komentar