Danas dijelim s vama recept za pitu koju svakako morate isprobati ako volite jabuke i uživate u okusu karamele. Nešto tako sočno, fino i mirisno mora pronaći svoje mjesto u vašem slatkom svijetu!
Karamel pita s jabukama
Priprema 1 hour
Kuhanje / pečenje 40 minutes
Ukupno vrijeme 1 hour 40 minutes
Broj serviranja 16 kom
Equipment
- Lim za pečenje 23x23 cm
Sastojci
Tijesto
- 300 g glatkog brašna
- 120 g maslaca
- prstohvat soli
- žumanjak
- ½ vrećice praška za pecivo
- 3 žlice vrhnja
- naribana kora od limuna
Nadjev
- kg jabuka
- 300 g šećera
- 150 ml slatkog vrhnja
- 30 g maslaca
Upute
Tijesto
- Od navedenih sastojaka zamijesite glatko tijesto i podijelite ga na dva dijela.
- Jedan dio stavite u zamrzivač da se zamrzne jer ćete ga poslije naribati preko nadjeva.
- Drugi dio tanko razvaljajte i stavite ga u kalup u kojem ćete peći pitu.
- Izbodite ga vilicom i stavite peći na 190°C oko 20 minuta dok ne dobije lijepu zlatnu boju.
Nadjev
- Dok se tijesto peče vi ogulite jabuke i narežite ih na kockice.
- U posudi debelog dna karamelizirajte šećer i dodajte mu jabuke te sve skupa pirjajte desetak minuta. Sada možete nadjevu dodati slatko vrhnje i maslac te sve skupa promiješajte.
- Ako ocijenite da su jabuke pustile previše vode i da se nadjev neće ugustiti umiješajte smjesi veliku žlicu gustina.
- Tijesto koje ste izvadili iz pećnice premažite nadjevom i naribajte preko njega ostatak tijesta iz zamrzivača.
- Pitu ponovo pecite na 190°C oko 30 minuta dok ne postane zlatna i hrskava.
- Prije serviranja je možete ukrasiti karamelom, šećerom u prahu ili servirati uz kuglicu sladoleda, prema vlastitom ukusu, vjerujte mi da je vrlo sočna i ukusna!
Dobar tek i uživajte!
Ostavi komentar