Borovnicama mi je oduvijek bilo teško odoljeti jednako kao i toplim hrskavim pitama s ovim krasnim voćem koje obiluju posebnim okusima i aromama ljeta!
Crumble pita s borovnicama
Priprema 30 minutes
Kuhanje / pečenje 1 hour
Ukupno vrijeme 1 hour 30 minutes
Broj serviranja 12 kriški
Equipment
- Kalup za pite ili torte promjera 24 cm
Sastojci
Tijesto
- 250 g glatkog brašna
- prstohvat soli
- 90 g šećera
- 150 g maslaca
- 2 žumanjka
- ½ praška za pecivo
- žlica vrhnja
Nadjev
- 500 g borovnica
- 140 g šećera
- 2 žlice gustina
- kora limete - naribana
- sok limete
Posip
- 80 g oštrog brašna
- 100 g smeđeg šećera
- 100 g kristal šećera
- 70 g maslaca
Upute
- Zamijesite tijesto i ostavite ga 30 minuta da odstoji u frižideru.
- Pomiješajte sve sastojke za nadjev i ostavite da borovnice puste sokove.
- Od navedenih sastojaka za posip napravite mrvice kojima ćete posipati pitu.
Postupak izrade
- Tijesto razvaljajte i njime obložite kalup za pite ili kalup za torte, ali obložite tijestom i stijenke kalupa do pola.
- Izbodite ga vilicom i prekrijte suhim grahom te pecite "na slijepo" oko 20 minuta.Zatim maknite grah i tijesto pecite još 10 minuta.
- Tijesto napunite nadjevom od borovnica i posipajte mrvicama tj. posipom.
- Stavite ga peći još cca. 30 minuta dok ne dobije lijepu zlatnu boju.
- Prije serviranja dobro ohladite pitu i posipajte je šećerom u prahu.
Dobar tek i uživajte!
Ostavi komentar