Pokladnica ili krafna je slatki kolač od dizanog tijesta, a vole ih gotovo svi. Ove vruće slatke loptice uvijek nas utješe i razvesele bilo da su napunjene nekim domaćim džemom ili svima nama omiljenom Nutellom!
Krafne
Priprema 40 minutes
Kuhanje / pečenje 45 minutes
Ukupno vrijeme 1 hour 25 minutes
Equipment
- Kalup za rezanje promjera 8 cm
Sastojci
- ½ svježeg kvasca
- 300 ml mlijeka
- prstohvat soli
- 3 žlice šećera
- 3 žlice otopljenog maslaca
- jaje + žumanjak
- 500 g glatkog brašna
- limunova korica
Upute
- Ugrijte mlijeko s žlicom šećera te umiješajte kvasac u njega i ostavite da se digne.
- Kada je kvas narastao dodajte ga brašnu i ostalim sastojcima te zamijesite glatko tijesto.
- Ostavite ga jedan sat da se diže i razvaljajte, ali pazite, nikako ne pretanko jer će vam krafne ostati male i nećete dobiti onaj famozni prsten.
- Razvaljajte tijesto na cca.2 cm debljine i okruglim kalupom ili čašom režite krafne (sada vas moram upozoriti da pazite da čaša ne bude premala jer će se krafnice okretati u ulju kao fritulice i nećete ih moći ravnomjerno ispržiti (promjer mog kalupa je bio 8 cm).
- Pobrašnite radnu površinu i na nju poslažite izrezane krafne te ostavite da se opet dižu oko 30 minuta.
- U dubokoj posudi dobro ugrijte ulje i kada se zagrijalo možete krenuti s prženjem krafni, ali pazite da ih ne stavite previše jer će se lijepiti jedna za drugu.
- Ja sam pržila po 4 krafne, ali to ovisi o veličini vaše posude.
- Vrlo brzo potamne tako da morate biti jako pažljivi, pecite ih po nekoliko minuta sa svake strane, opet ovisno o temperaturi vašeg ulja.
- Vadite ih na papir koji će upiti višak masnoće i posipajte šećerom u prahu!
Dobar tek i uživajte!
Ostavi komentar