Krafne

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on reddit
Krafne

Pokladnica ili krafna je slatki kolač od dizanog tijesta, a vole ih gotovo svi. Ove vruće slatke loptice uvijek nas utješe i razvesele bilo da su napunjene nekim domaćim džemom ili svima nama omiljenom Nutellom!

Krafne

Priprema 40 minutes
Kuhanje / pečenje 45 minutes
Ukupno vrijeme 1 hour 25 minutes

Equipment

  • Kalup za rezanje promjera 8 cm

Sastojci

  • ½ svježeg kvasca
  • 300 ml mlijeka
  • prstohvat soli
  • 3 žlice šećera
  • 3 žlice otopljenog maslaca
  • jaje + žumanjak
  • 500 g glatkog brašna
  • limunova korica

Upute

  • Ugrijte mlijeko s žlicom šećera te umiješajte kvasac u njega i ostavite da se digne.
  • Kada je kvas narastao dodajte ga brašnu i ostalim sastojcima te zamijesite glatko tijesto.
  • Ostavite ga jedan sat da se diže i razvaljajte, ali pazite, nikako ne pretanko jer će vam krafne ostati male i nećete dobiti onaj famozni prsten. 
  • Razvaljajte tijesto na cca.2 cm debljine i okruglim kalupom ili čašom režite krafne (sada vas moram upozoriti da pazite da čaša ne bude premala jer će se krafnice okretati u ulju kao fritulice i nećete ih moći ravnomjerno ispržiti (promjer mog kalupa je bio 8 cm).
  • Pobrašnite radnu površinu i na nju poslažite izrezane krafne te ostavite da se opet dižu oko 30 minuta.
  • U dubokoj posudi dobro ugrijte ulje i kada se zagrijalo možete krenuti s prženjem krafni, ali pazite da ih ne stavite previše jer će se lijepiti jedna za drugu.
  • Ja sam pržila po 4 krafne, ali to ovisi o veličini vaše posude.
  • Vrlo brzo potamne tako da morate biti jako pažljivi, pecite ih po nekoliko minuta sa svake strane, opet ovisno o temperaturi vašeg ulja.
  • Vadite ih na papir koji će upiti višak masnoće i posipajte šećerom u prahu!

Dobar tek i uživajte!

Krafne

Ostavi komentar

Ostavi komentar

avatar
Ocjena komentara




O meni

Zovem se Lidija i upravo ja se krijem iza bloga Gurmanka kojeg sam pokrenula 2015. godine. Glavni “krivci” za njegovo postojanje su moje kćeri na čiji nagovor sam i počela svoju slatku priču… Više

Nove objave

Pratite me

Instagram

Posljednje objave

Mak kolačići
TIRAMISU TORTICE S MALINAMA
Sočni čokoladni kolač