Danas imam za vas ukusan i sočan kolač s lješnjacima u sasvim novom ruhu, stari okusi pretočeni u nešto novo i to vrlo privlačno, nadam se da se slažete sa mnom?
Ovo je tek jedna mala ideja kako stari klasik orahnjaču ili makovnjaču ispeći u kalupu za kuglof i tako napraviti na novi interesantniji način!
Kuglof sa lješnjacima
Priprema 30 minutes
Kuhanje / pečenje 40 minutes
Ukupno vrijeme 1 hour 10 minutes
Broj serviranja 16 kriški
Equipment
- Kalup za kuglof
Sastojci
TIJESTO
- 250 g glatkog brašna
- ½ kvasca -svježeg
- 150 ml mlijeka
- prstohvat soli
- žumanjak
- 30 g maslaca -otopljenog
- 50 g šećera
- vanilin šećer
Nadjev
- 200 g lješnjaka - grubo mljevenih
- 70 g šećera
- 130 ml mlijeka
- žlica meda
- vanilin šećer
- bjelanjak - tučeni
Upute
Tijesto
- Od toplog mlijeka, žlice šećera i kvasca napravite kvas kojeg dodajte ostalim sastojcima kada se digne.
- Zamijesite glatko tijesto koje ostavite dizati oko pola sata.
- Za to vrijeme napravite nadjev za kuglof.
Nadjev
- Ugrijte mlijeko i pomiješajte ga s ostalim sastojcima te ostavite nadjev da se malo ohladi.
- Tijesto razvaljajte u pravokutni oblik i premažite džemom od marelica.
- Preko džema premažite nadjev i zarolajte ga u štrucu koju zatim premjestite u kalup za kuglof koji ste prethodno premazali uljem.
- Ostavite ga da se diže dok se pećnica zagrije na 190*C i pecite oko 40 minuta dok ne dobije lijepu zlatnu boju.
- Servirajte ga na ukrasnom tanjuru i obilno posipajte šećerom u prahu.
Dobar tek i uživajte!
Ostavi komentar