Danas klasik poznat kao kremšnite, slastica koja je još jedan razlog zašto volimo Zagreb. Obučena u starogradsko ruho, vlada od pamtivijeka ovim našim prostorima. Neki vole samoborske, još tople, neki zagrebačke, a čujem da ih svojataju i mnogi drugi. Dok se oni raspravljaju čije su, evo vam moj recept koji sam dobila davno i od tada mi “vjerno služi”. Moje kremšnite me nisu dosada iznevjerile, a nadam se da neće ni vas. Najbolje su, časna riječ!
Kremšnite
Priprema 20 minutes
Kuhanje / pečenje 30 minutes
Ukupno vrijeme 50 minutes
Broj serviranja 20
Sastojci
Krema
- litra mlijeka
- 1/2 l vode
- 6 jaja
- 14 žlica šećera
- 6 žlica oštrog brašna
- 6 žlica gustina
- 3 vanilin šećera
- šlag
Upute
Kore
- Za početak ispecite 2 komada lisnatog tijesta veličine tepsije u kojoj pravite kremšnite (moja je 25x35 cm)
Krema
- 1l mlijeka i 1/2 l vode zajedno kuhati
- Za to vrijeme dobro izmiksati 6 žutanjaka i 7 žlica šećera
- Zatim u 2 dcl mlijeka zamutiti 6 žlica oštrog brašna i 6 žlica gustina. Sve skupa izmiješati i ukuhati u mlijeko.
- Kada je krema kuhana dodajte 3 vanil šećera i malo ohladite ( 10-tak minuta).
- Za to vrijeme izmiksajte 6 bjelanjaka i 7 žlica šećera.
- Ručno pomiješajte žutu kremu i bjelanjke te prelijte preko donjeg lisnatog tijesta. Tko voli može gore staviti i šlag.
- Gornji list stavite kada se krema potpuno ohladi da vam ostane hrskavo tijesto. Posipajte ih šećerom u prahu!
Ostavi komentar