Savršena torta, kremasta i ukusna, ali ja nikako da je pokušam napraviti. Zahvaljujući oduševljenju moje prijateljice Renate napravila sam je i ja na opće veselje mojih ukućana. Za svaku je preporuku i mislim da će svojim okusima oduševiti i vaše ukućane i prijatelje!
Torta bijeli Egipat
Priprema 1 hour 30 minutes
Ukupno vrijeme 1 hour 30 minutes
Broj serviranja 16 kriški
Equipment
- Kalup za tortu 26-28 cm
Sastojci
Biskvit - napraviti 3.kom
- 4 bjelanjka
- prstohvat soli
- 4 žlice šećera
- 4 žlice grublje mljevenih lješnjaka
- 1 žlica glatkog brašna
Žuta krema
- 10 žlica šećera
- 12 žumanjaka
- 8 žlica gustina
- vrećica vanilin šećera
- 750 ml mlijeka
- 100 g bijele čokolade
- 80 g maslaca
- 200 ml slatkog vrhnja
Bijela krema
- 300 ml slatkog vrhnja
- 50 g ABC sira
Upute
Biskvit
- Četiri bjelanjka s prstohvatom soli izradite mikserom da se zapjeni te smjesi dodajte šećer i miksajte dok ne dobijete čvrsti snijeg.
- Sada lagano rukom umiješajte lješnjake i brašno te istresite smjesu u podmazan kalup.
- Biskvit pecite cca. 15 minuta na 190°C, izvadite i ohladite. Na ovaj način napravite 3 biskvita.
Žuta krema
- Žumanjke, šećer, 200 ml mlijeka i gustin dobro izradite mikserom i ostavite sa strane dok ne zakuha ostatak mlijeka.
- Sada vruće mlijeko ulijte prvo u smjesu žumanjaka i dobro promiješajte te sve ponovo ulijte u posudu i vratite na vatru te kuhajte dok se krema ne zgusne.
- Ugasite vatru i kremi dodajte natrganu bijelu čokoladu i miješajte dok se čokolada ne otopi.
- Kremu prekrijte s prozirnom folijom i ostavite da se ohladi.
- Maslac posebno izradite mikserom kao i slatko vrhnje koje izradite u drugoj posudi u šlag.
- Kada se krema ohladila prvo je izmiksajte te joj dodajte prvo maslac, a zatim na kraju rukom lagano umiješajte šlag.
Bijela krema
- Izradite šlag od slatkog vrhnja i pomiješajte s ABC sirom.
Postupak slaganja
- Obje kreme prvo podijelite na 3 dijela.
- Biskvit obložite prstenom za torte i premažite prvo žutom kremom, pa bijelom kremom i posipajte nasjeckanim lješnjacima.
- Na taj način napravite sva tri biskvita i tortu ukrasite prema vlastitoj želji.
- Dobro je ohladite prije rezanja i serviranja, najbolje preko noći.
Dobar tek i uživajte!
Ostavi komentar