Savršen lagani desert koji pršti aromama jagoda i limuna i kojeg svakako vrijedi isprobati!
Kolač od jagoda i limuna
Priprema 1 hour
Ukupno vrijeme 1 hour
Equipment
- Lim od pećnice 30x40cm
Sastojci
Džem od jagoda
- 450 g jagoda
- 70 g šećera
- 3 žlice limunovog soka
Biskvit
- 8 jaja
- 200 g šećera
- žlica arome vanilije
- 125 g glatkog brašna
- ½ vrećice praška za pecivo
- prstohvat soli
- naribana korica limuna
Krema
- 500 g mascarponea
- 90 g šećera u prahu
- 400 ml slatkog vrhnja
- žlica arome vanilije
- naribana korica jednog limuna
Za dekoraciju
- šlag, svježe jagode, šećer u prahu...
Upute
Džem od jagoda
- Bilo bi dobro ako ga možete napraviti dan ranije da se ohladi i dobro stisne.
- Jagode, šećer i sok od limuna stavite kuhati nekih 20 minuta dok voće ne omekša, usitnite ga štapnim mikserom i ostavite da se ohladi i stisne.
Biskvit
- Dva lima od pećnice obložite papirom za pečenje i malo ga premažite uljem da kasnije možete lakše odvojiti biskvit od papira.
- Pećnicu ugrijte na 190°C.
- Odvojite bjelanjke i dobro ih izradite mikserom te pri kraju dodajte 50 g šećera i miksajte dok ne dobijete snijeg čvrstih vrhova.
- Žumanjcima dodajte ostalih 150 g šećera i miksajte ih desetak minuta dok smjesa ne posvijetli i postane pjenasta.
- Na kraju dodajte ostale sastojke za biskvit i još sve skupa lagano miksajte.
- Bjelanjke umiješajte ručno i lagano na kraju te pažljivo smjesu podijelite ravnomjerno u dva lima za pečenje koje ste prethodno pripremili.
- Biskvite pecite oko 10 minuta ovisno o jačini vaše pećnice. Zatim ih odvojite od papira za pečenje, posipajte šećerom u prahu da se ne zalijepe za podlogu i preokrenite te ostavite da se dobro ohlade.
Krema
- Mikserom izradite mascarpone, šećer, limun i vaniliju te u smjesu ulijte tekuće slatko vrhnje i miksajte dok ne dobijete kremu čvrstih vrhova.
Postupak slaganja kolača
- Oba biskvita prerežite na pola po kratkoj strani tako da dobijete 4 komada veličine cca. 20x30cm.
- Na ukrasni pladanj stavite jedan biskvit kojeg premažite s ⅓ džema od jagoda preko kojeg nanesite ⅓ kreme. Naizmjence slažite kolač i završite ga sa korom biskvita.
- Kolač ostavite da se dobro ohladi, narežite po želji i ukrasite tučenim slatkim vrhnjem i mirisnim jagodama.
Dobar tek i uživajte!
Original recipe by: Home Cooking Adventure
Ostavi komentar