Kolač od jagoda i limuna

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on reddit

Savršen lagani desert koji pršti aromama jagoda i limuna i kojeg  svakako vrijedi isprobati!

Kolač od jagoda i limuna

Priprema 1 hour
Ukupno vrijeme 1 hour

Equipment

  • Lim od pećnice 30x40cm

Sastojci

Džem od jagoda

  • 450 g jagoda
  • 70 g šećera
  • 3 žlice limunovog soka

Biskvit

  • 8 jaja
  • 200 g šećera
  • žlica arome vanilije
  • 125 g glatkog brašna
  • ½ vrećice praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • naribana korica limuna

Krema

  • 500 g mascarponea
  • 90 g šećera u prahu
  • 400 ml slatkog vrhnja
  • žlica arome vanilije
  • naribana korica jednog limuna

Za dekoraciju

  • šlag, svježe jagode, šećer u prahu...

Upute

Džem od jagoda

  • Bilo bi dobro ako ga možete napraviti dan ranije da se ohladi i dobro stisne.
  • Jagode, šećer i sok od limuna stavite kuhati nekih 20 minuta dok voće ne omekša, usitnite ga štapnim mikserom i ostavite da se ohladi i stisne.

Biskvit

  • Dva lima od pećnice obložite papirom za pečenje i malo ga premažite uljem da kasnije možete lakše odvojiti biskvit od papira.
  • Pećnicu ugrijte na 190°C.
  • Odvojite bjelanjke i dobro ih izradite mikserom te pri kraju dodajte 50 g šećera i miksajte dok ne dobijete snijeg čvrstih vrhova.
  • Žumanjcima dodajte ostalih 150 g šećera i miksajte ih desetak minuta dok smjesa ne posvijetli i postane pjenasta.
  • Na kraju dodajte ostale sastojke za biskvit i još sve skupa lagano miksajte.
  • Bjelanjke umiješajte ručno i lagano na kraju te pažljivo smjesu podijelite ravnomjerno u dva lima za pečenje koje ste prethodno pripremili.
  • Biskvite pecite oko 10 minuta ovisno o jačini vaše pećnice. Zatim ih odvojite od papira za pečenje, posipajte šećerom u prahu da se ne zalijepe za podlogu i preokrenite te ostavite da se dobro ohlade.

Krema

  • Mikserom izradite mascarpone, šećer, limun i vaniliju te u smjesu ulijte tekuće slatko vrhnje i miksajte dok ne dobijete kremu čvrstih vrhova.

Postupak slaganja kolača

  • Oba biskvita prerežite na pola po kratkoj strani tako da dobijete 4 komada veličine cca. 20x30cm.
  • Na ukrasni pladanj stavite jedan biskvit kojeg premažite s ⅓ džema od jagoda preko kojeg nanesite ⅓ kreme. Naizmjence slažite kolač i završite ga sa korom biskvita.
  • Kolač ostavite da se dobro ohladi, narežite po želji i ukrasite tučenim slatkim vrhnjem i mirisnim jagodama.

Dobar tek i uživajte!

Original recipe by: Home Cooking Adventure

Ostavi komentar

Ostavi komentar

avatar
Ocjena komentara




O meni

Zovem se Lidija i upravo ja se krijem iza bloga Gurmanka kojeg sam pokrenula 2015. godine. Glavni “krivci” za njegovo postojanje su moje kćeri na čiji nagovor sam i počela svoju slatku priču… Više

Nove objave

Pratite me

Instagram

Posljednje objave

Semifreddo s preljevom od jagoda
Cheesecake s borovnicama 3
Pogača list s kulenom