Ciabatta je talijanski rustikalni kruh, napravljen od ljepljivog mokrog tijesta koje mu daje jedinstvenu teksturu i poseban okus. Čudesno mekana, ali istodobno i hrskava pogača koju jednostavno morate zavoljeti
Domaća ciabatta
Priprema 15 minutes
Kuhanje / pečenje 25 minutes
Ukupno vrijeme 40 minutes
Broj serviranja 3 kruščića
Sastojci
- 700 g glatkog brašna
- 560 ml tople vode
- svježi kvasac
- žlica šećera
- 2 žličice soli
Upute
- Od tople vode, kvasca i šećera napravite kvas kojeg ostavite nekoliko minuta da se digne.
- Uzdigli kvas umiješajte u brašno i zamijesite glatko mekano tijesto.
- Tijesto ostavite da se diže nekih 30 minuta i s vlažnim rukama preklapajte (istežite) na sve 4 strane te prekrijte krpom i ostavite da se ponovo diže.
- Postupak istezanja i preklapanja ponovite još 2 puta s razmakom od 30 minuta. Tijesto je izuzetno mekano i ljepljivo tako da svaki put namočite ruke prije preklapanja da si olakšate taj postupak.
- Nakon zadnjeg dizanja dobro pobrašnite podlogu i istresite tijesto te ga rukama razvucite u pravokutni oblik i zarolajte u štrucu.
- Krajeve ravnomjerno odrežite i prstima stisnite vanjske rubove, a samu štrucu podijelite na 3 dijela.
- Ostavite ih na limu da se dižu dok vi zagrijete pećnicu na 230°C i u pećnicu stavite posudu s vodom tako da vam korica ciabatte bude fino hrskava.
- Pecite kruščiće na 230°C oko 25 minuta bez otvaranja pećnice dok ne dobiju lijepu zlatnu boju.
Ostavi komentar