Božanstven, ukusan i osvježavajući desert koji morate i sami isprobati!
Crostata s jagodama
Priprema 40 minutes
Kuhanje / pečenje 30 minutes
Ukupno vrijeme 1 hour 10 minutes
Broj serviranja 12 kriški
Equipment
- Kalup za tart promjera 26 cm
Sastojci
Tijesto
- 150 g oštrog brašna
- 150 g glatkog brašna
- 200 g maslaca
- 100 g šećera u prahu
- 2 žumanjka
- limun - naribana korica
Slastičarska krema
- 500 ml mlijeka
- 4 žumanjka
- 125 g šećera
- 15 g gustina
- 20 g oštrog brašna
- košarica svježih jagoda
- 3 žlice džema od jagoda
Upute
Tijesto
- Od navedenih sastojaka zamijesite glatko tijesto,a ako vam je smjesa presuha dodajte žlicu hladne vode.
- Zamotajte ga u prozirnu foliju i ostavite 30 minuta u frižideru.
- Kada je tijesto odstajalo tanko ga razvaljajte i njime obložite plitki kalup za tart, a rubove možete po želji i ukrasiti.
- Stavite ga u hladnjak na 15 minuta da se malo zamrzne da se kod pečenja rubovi tarta ne rastope.
- Preko sirovog tijesta stavite papir za pečenje i pokrijte ga suhim grahom kako biste ga ispekli "na slijepo". Tart pecite s grahom na 200°C 20 minuta, maknite papir s grahom i još dopecite tijesto dok ne dobije lijepu zlatnu boju cca. 20 minuta.
- Pečeni tart dobro ohladite prije punjenja s kremom.
Slastičarska krema
- Stavite kuhati 400 ml mlijeka i šećer, a sve ostale sastojke dobro promiješajte s ostatkom mlijeka.
- Kada vam mlijeko zakuha ulijte ga u smjesu koju ste posebno izmiješali, dobro promiješajte i sve skupa vratite na vatru.
- Kremu kuhajte na jakoj vatri 5 minuta te je pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi.
- Ako imate višak jagoda napravite svoj džem za premazivanje tarta ili možete koristiti kupljeni.
- Ohlađeno tijesto premažite s nekoliko žlica džema i prekrijte s kremom od vanilije.
- Na kremu poslažite svježe i oprane jagode te ih premažite ako želite preljevom za torte zbog sjaja.
- Tart stavite u frižider da se dobro ohladi prije serviranja.
Original recipe by: Petra Jelenić
Dobar tek i uživajte!
Ostavi komentar