Pinca – slatki uskršnji kruh

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on reddit
Pinca

Pinca je tradicionalan kolač koji je najljepši ukras našeg uskršnjeg stola, a ja sam pokušala napraviti malo moderniju verziju. Ovaj put nije samo okruglog oblika već je ispletena u pletenicu i punjena slatkim sirom, lješnjacima i brusnicama. Miris tople pince donijeti će u vaše domove duh tradicije i pravi blagdanski ugođaj!

Pinca - slatki uskršnji kruh

Priprema 40 minutes
Kuhanje / pečenje 55 minutes
Ukupno vrijeme 1 hour 35 minutes
Broj serviranja 16 kom

Equipment

  • Kalup za torte promjera 24 cm

Sastojci

Tijesto

  • 500 g glatkog brašna
  • vrećica suhog kvasca
  • 200 ml mlijeka
  • 130 g maslaca
  • ½ žličice soli
  • 4 žumanjka
  • 100 g šećera
  • ½ naranče -sok i naribana kora
  • žlica arome vanilije

Punjenje

  • 100 g krem sira
  • žlica šećera u prahu
  • voće po izboru -brusnice, orasi, naranča,lješnjaci

Upute

Tijesto

  • Napravite kvas od toplog mlijeka, žlice šećera i kvasca. 
  • Kada se digne dodajte ga ostalim sastojcima i zamijesite glatko mekano tijesto koje stavite dizati jedan sat u blago nauljenu posudu.
  • Kada se tijesto diglo podijelite ga na 4 dijela.
  • Jedan dio razvaljajte u krug i stavite na dno podmazanog kalupa za torte. Od ostatka tijesta ispletite pletenicu koju složite na razvučeno tijesto kružno uz rub kalupa.
  • Sada se pinca opet diže oko sat vremena i spremna je za pećnicu. koju u međuvremenu ugrijte na 180°C.
  • Ako želite možete pincu prije pečenja napuniti nadjevom od sira i suhog voća.
  • Pomiješajte sve sastojke nadjeva i ulijte u sredinu pince pa stavite peći oko 40 minuta, zatim je prekrijte folijom i pecite još 15 minuta. 
  • Kada je pečena premažite je žlicom meda razmućenog u malo toplog mlijeka.

Dobar tek i uživajte!

 

Pinca

Ostavi komentar

Ostavi komentar

avatar
Ocjena komentara




O meni

Zovem se Lidija i upravo ja se krijem iza bloga Gurmanka kojeg sam pokrenula 2015. godine. Glavni “krivci” za njegovo postojanje su moje kćeri na čiji nagovor sam i počela svoju slatku priču… Više

Nove objave

Pratite me

Instagram

Posljednje objave

Semifreddo s preljevom od jagoda
Cheesecake s borovnicama 3
Pogača list s kulenom