Neodoljivi francuski klasik od kuhanog tijesta punjen ukusnom baršunastom kremom od karameliziranih lješnjaka.
Priprema ovog kolača će oduzeti malo više vašeg vremena, ali vjerujte mi nećete se razočarati!
Paris-Brest
Priprema 1 hour 30 minutes
Kuhanje / pečenje 35 minutes
Ukupno vrijeme 2 hours 5 minutes
Sastojci
Choux (kuhano) tijesto
- 250 ml jaja
- 250 ml vode
- 125 ml ulja
- 150 g glatkog brašna
- 3 žličice šećera
- prstohvat soli
Praline pasta
- 150 g lješnjaka
- 100 g šećera
- 30 ml vode
- prstohvat soli
Praline krema
- 500 ml mlijeka
- 4 žumanjka
- 80 g šećera
- 20 g brašna
- 30 g gustina
- aroma vanilije
- žlica maslaca
- praline pasta -prethodno pripremljena
- 150 g maslaca
Upute
Choux (kuhano) tijesto
- U jednoj posudi razbijte jaja i neka ih bude točno 250 ml.
- Na vatru stavite kuhati vodu, šećer, ulje i sol te povremeno miješajte dok ne prokuha.
- Maknite s vatre i umiješajte brašno mikserom te ostavite da se malo ohladi.
- Na samom kraju postepeno umiješajte jaja i miksajte dok ne dobijete glatko tijesto.
- Vrećicu za kremu napunite smjesom i za izradu vijenca koristite nastavak za ukrašavanje promjera 1 cm.
- Na pek papiru nacrtajte krug promjera 20 cm i na njega istisnite tijesto, do njega odmah drugi krug, a na njih istisnite treći krug tijesta.
- Premažite ga razmućenim jajetom i posipajte bademom u listićima.
- Tijesto pecite na 200°C oko 35 minuta i ostavite ga da se dobro ohladi.
Praline pasta
- Na tavi prepržite lješnjake i stavite ih u krpu te oljuštite kožicu.
- U posudi s debljim dnom na srednjoj vatri napravite karamelu u koju umiješajte tostirane lješnjake.
- Na papir za pečenje raširite karamelizirane lješnjake i ostavite ih da se ohlade.
- Natrgajte komadiće karameliziranih lješnjaka u blender i miksajte 10-tak minuta dok lješnjaci ne ispuste svoje ulje i ne dobijete gustu ljepljivu pastu.
- Praline pastu stavite u frižider dok ne skuhate slastičarsku kremu.
Praline krema
- Stavite kuhati mlijeko, a za to vrijeme vi izradite žumanjke sa šećerom.
- Smjesi dodajte malo mlijeka, brašno i gustin te sve dobro izmiksajte.
- Vruće mlijeko prvo ulijte u žumanjke, dobro promiješajte te vratite na vatru.
- Kuhajte kremu dok se ne zgusne, dodajte žlicu maslaca i ostavite da se ohladi, ali je pokrijte s prozirnom folijom da s ne stvori na vrh kreme kora.
- Kada se krema ohladila dobro je izradite mikserom, dodajte joj praline pastu i maslac te miksajte dok ne postane svilena i glatka.
Priprema
- Od ove količine tijesta sam napravila jedan krug i 12 komada princes krafna.
- Tijesto prerežite oštrim nožem i napunite kremom.
- Kolače posipajte šećerom u prahu i servirajte dobro ohlađene.
Originalni recept za kuhano tijesto by: Provereni recepti
Dobar tek i uživajte!
Ostavi komentar