Lino torta je klasik koji odgovara svim prilikama i svim uzrastima, torta koja je jednostavno savršena kako izgledom tako i okusom. Posebna je, glatka i sočna tako da svojim okusima jednostavno mora zadovoljiti baš sve ljubitelje slatkih delicija!
Lino torta
Priprema 30 minutes
Kuhanje / pečenje 30 minutes
Ukupno vrijeme 1 hour
Broj serviranja 16 kriški
Equipment
- Kalup za torte promjera 24 cm
Sastojci
Biskvit
- 4 jaja
- 3 žlice šećera
- 70 ml ulja
- 70 ml vruće vode
- 4 žlice oštrog brašna
- 2 žlice kakaa
- vrećica praška za pecivo
Krema
- 2 vrećice pudinga od vanilije
- 1½ žlica gustina
- litra mlijeka
- 4 žlice šećera
- 130 g maslaca
- 130 g bijele lino lade
- 130 g tamne lino lade
Čokoladna glazura
- 200 ml slatkog vrhnja
- 170 g čokolade
Upute
Biskvit
- Prvo izradite mikserom bjelanjke i prstohvat soli u čvrsti snijeg.
- U drugoj posudi miksajte žumanjke i šećer, dodajte ulje i vodu te na kraju sve suhe sastojke.
- Ručno lagano pomiješajte dobivenu smjesu sa snijegom od bjelanjaka.
- Biskvit istresite u papirom obložen kalup i pecite ga na 180°C oko 25 minuta ovisno o vašoj pećnici (provjerite sa čačkalicom),
- Ohladite ga i prerežite na dva dijela.
Krema
- Mikserom izradite puding, gustin i šećer te skuhajte kremu u mlijeku i ostavite je da se ohladi.
- Maslac dodajte u hladnu kremu i dobro je izmiksajte te podijelite na dva dijela.
- U jedan dio kreme dodajte bijelu, a u drugi dio tamnu lino ladu i dobro izmiksajte da dobijete glatku kremu.
- Na donji dio biskvita stavite bijelu kremu, pokrijte je drugim biskvitom kojeg premažite tamnom kremom.
- Tortu možete ukrasiti čokoladnom glazurom, voćem, lješnjacima, šlagom...
Čokoladna glazura
- Kockice čokolade prelijte vrućim slatkim vrhnjem i dobro promiješajte te ostavite da se malo ohladi prije nanošenja na tortu.
Dobar tek i uživajte!
Ostavi komentar