Klasik koji me oduvijek izazivao i budio u meni znatiželju jesu li trud i vrijeme uloženi u njegovu izradu sukladni okusima i aromama koje nam on nudi?
Odgovor je DA, svaki trenutak koji ste posvetili ovoj blagdanskoj slastici ona vam vraća svojim nezaboravnim okusima!
Blagdanski panettone
Priprema 1 hour
Kuhanje / pečenje 1 hour 50 minutes
Ukupno vrijeme 2 hours 50 minutes
Broj serviranja 16 kriški
Equipment
- Papir za pečenje panettone kolača za 1.5 kg smjese
Sastojci
Prvo miješanje
- Vrećica suhog kvasca
- 400 g 00 brašna Farina
- 120 g šećera
- 100 g maslaca -omekšalog
- 140 ml vode
- 120 g žumanjaka
Drugo miješanje
- 100 g 00 brašna Farina
- 150 g žumanjaka
- 100 g šećera
- žlica meda
- 150 g maslaca
- 70 ml vode
- 200 g brusnica
- 100 g kandiranih višanja
- 100 g kandiranih korica naranče
- 100 g kandiranih korica limuna
- ½ žličice soli
- aroma vanilije
- ribana korica limuna i naranče
- 100 g otopljenog maslaca - pomiješati s voćem prije dodavanja u kolač
Upute
Prvo miješanje
- U posudi za miksanje pomiješajte suhi kvasac, brašno, šećer i vodu te miksajte oko 15 minuta.
- Zatim smjesi dodajte omekšali maslac i žumanjke te nastavite miksati dok ne dobijete glatko tijesto.
- Ostavite tijesto u posudi da se diže 10-12 sati, najbolje preko noći dok ne utrostruči volumen.
Drugo miješanje
- Dignutom tijestu prvo umiješajte brašno i šećer s pola žumanjaka, neka se dobro umiješa da tijesto postane glatko.
- Zatim dodajte ostatak žumanjaka, sol i omekšani maslac te na kraju vodu, možda neće trebati cijela količina vode.
- U kandirano voće dodajte 100 g otopljenog maslaca, dobro promiješajte i dodajte smjesi za panettone.
- Ponovo ostavite smjesu da se diže cca. sat vremena na sobnoj temperaturi, zatim je istresite u papirnati kalup za panettone i ostavite da se diže dok ne dođe blizu ruba kalupa. To traje nekoliko sati ovisno o uvjetima prostorije u kojoj se diže do masnoća u samoj smjesi.
- Što se pečenja tiče stručnjaci kažu da se panettone kao moj od cca. 1.7 kg peče na 170° C oko 80 minuta, ali još uvijek je bio sirov u sredini tako da sam ga morala peći puno duže. sat i 50 minuta prekrivenog folijom.
- Ostavite ga da se dobro ohladi i servirajte posipanog šećerom u prahu.
Originalan recept by: Iginio Massari
Dobar tek i uživajte!
Ostavi komentar