Ukusan i hrskav rustikalan kolač koji možete kombinirati sa svim vrstama voća. Danas sam odabrala šljive jer smatram da su upravo savršen izbor za ovaj desert jer mu daju karakterističan okus i pravu notu slatkog, sočnog i mekanog!
Galette sa šljivama
Priprema 30 minutes
Kuhanje / pečenje 30 minutes
Ukupno vrijeme 1 hour
Broj serviranja 12 kriški
Sastojci
Tijesto
- 200 g oštrog brašna
- 60 g maslaca
- prstohvat soli
- 3 žlice hladne vode
Nadjev
- 1 kg šljiva -očišćenih
- 80 g šećera
- 3 žlice mljevenih badema
- žlica oštrog brašna
- 3 žlice komadića maslaca
- žlica džema od marelica
- žličica cimeta
- smeđi šećer - za posipanje
Upute
Tijesto
- Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto, zamotajte ga prozirnom folijom i ostavite u frižideru sat vremana.
- Tanko ga razvaljajte u krug i punite nadjevom od šljiva.
Nadjev
- Šljive dobro operite, očistite od koštica i narežite na polovice.
- Razvaljano tijesto posipajte mješavinom brašna, badema i šećera te prekrijte šljivama, ali pazite da vam ostane oko 2 cm vanjskog dijela tijesta slobodno da možete njime preklopiti pitu.
- Po šljivama razmažite malo džema od marelica, narežite kockice maslaca i možete ih još malo posipati šećerom ako su kiselkaste.
- Sada možete pitu preklopiti s rubovima tijesta koje premažite žumanjkom i posipajte smeđim šećerom.
- Galette pecite na 200° dok ne dobije lijepu boju cca. 30 minuta.
Dobar tek i uživajte!
Ostavi komentar